Friday, June 10, 2011

aku seorang driver....

Hidup,
Ibarat sebatang jalan...
Aku,
Ibarat seorang driver...
Berseorangan.....
Mengemudi kenderaan melalui jalan...
Sometimes....lurus....
Sometimes....berliku....

Bila keletihan,
Aku berhenti di perhentian...
But...
Bukan bererti aku mengalah...
Just...
Memerlukan rest untuk mengumpul kembali kekuatan...
Untuk meneruskan perjalanan....
Not turning back.....!!!!

Memang aku seronok...
Aku happy...
Mengembara berseorangan...
Namun....
Aku memerlukan teman..
Teman untuk berada di tempat duduk pemandu...
Duduk di sebelah aku....
Sewaktu aku melalui perjalanan ini...
Yg setia di situ....

Teman,
Yg turut sama merasa...
Keseronokan pengembaraan yg aku cipta...
Yg merasa sewaktu kereta dipandu mengalami kerosakan...
Atau....
Kereta yg dipandu meluncur laju....
Macam fast n furious tu.....

Lalu,
Aku mula bersedia untuk mencari penumpang...
Setiap perhentian ada harapan...
Namun,
Tiada penumpang yg sudi menumpang...
Aku akur suratan hidup....
Ingin rasanya terus mengunci pintu di sebelah penumpang tersebut...
Give up kah aku...????

Dalam pencarian yg hampir kecundang,
Aku berhenti di perhentian terakhir..
Kesepian melunturkn semangat...
Hampir terlelap di situ...
Berharap sangat ada sinar...
Maybe...???

Tiba-tiba,
Pintu kereta di sebelah penumpang terbuka..
Agak terkejut tapi aku bersedia...
Untuk menghadapi segala kemungkinan...
Yup,here he comes..!!!
Beliau hadir bersama senyuman dan harapan...
Sudi bersama mengembara...
Dan aku merelakan...
Semoga keseronokan pengembaraan ini bertambah...
Lot of hopes.........

Nukilan ikhlas,
Aku Darah Anak Malaysia

Tuesday, May 10, 2011

kenangan itu di situ

terlalu banyak cerita yang nak aku sampaikan.. Kau pergi di saat kami memerlukan kau. Disaat kami masih memerlukan kasih sayang kau. Kau pergi bersama berbilion memori....Senyuman kau,gelak tawa kau,,,yang dulunye menghiasi mahligai kite yang x sebesar mane masih terngiang2... Dimana-mana ade kenangan kau. Aku masih ingat tarikh keramat tu. Setiap tahun akan menjelma. 5september2009....... mase tu aku kat KL. Yela,aku belajar.Nak exam plak tu. Ibu call bgthu kau dah nazak.. Ya Allah...time tu lemah pale lutut aku. Aku nak balik sangat2. Aku tunggu member aku ambil aku. Habis je azan maghrib,ibu call aku. Ibu dah menangis teresak-esak. Ibu tak cakap apa2 pun aku dah tau kenape. Time tu aku mampu tergelak and senyum je lagi. Aku x tau nak buat reaksi ape. Dalam kereta baru aku menangis. Tapi aku janji dengan diri aku,taknak menangis depan ibu abah. Aku masuk bilik persediaaan mayat,aku nampak kau. Pucat sangat muke kau time tu. Otomatik air mate aku jatuh. Aku peluk kau. Kau sedar tak?? Kau kaku je... Aku rase nak menjerit je time tu tapi malu kat orang. Lagipun aku taknak kau tersikse. Kalau boleh aku taknak ingat semue ni, tapi makin aku cube lupekan,makin dekat kenangan tu. Aku cube bertahan sehingga hari ni. Abang,segala kenangan dengan kau aku semat kuat-kuat dalam memori. Andai aku ade anak nanti,akan aku ceritekan yang die orang ade paklong yang sangat best kat dunie. Thanks.........

Friday, May 6, 2011

kerana kau...SAHABAT..!!

aku kenal kau dari tepi jalan tu...
kau buli aku kn????
baiiikkkkkkkkkkkkkkkk....
mase kau tunjukkan kebodohan kau,hati aku jd tersentuh..
ade gak manusia yg x tau pape lam dunie ni cam kau..
kenal kau,banyak ngajar aku erti setie..
kau ajar aku erti kesabaran..
kau ajar aku erti ketabahan...
tapi semua tu x lame kn..??
kau pergi di saat aku rase aku dh jatuh cinte ngan kau..
kau lalu dpn aku pon kau buat x tau..
time tu Allah je yg tau perasaan aku..
knl kau jugak buat aku sedar cinta x semestinye memiliki..
kenal kau bukak ruang hati aku untuk melihat kebesaran Allah..ade nye perasaan aku kat kau dulu,,mengajar aku kenal erti cinte yg hadir kerana Allah..
thanks...